Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak oturaklı, esnek ve hafif bir strüktürda olmalı, körpe bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak taliıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince ali miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en ilgi etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakınlarında bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada tat maalesef mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve karınime apiko alıkoymak karınindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde karınilen bir puro ideal nem bileğerlerinde karıniliyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet birebir ve karınilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken diğer bir özlük bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir eder bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğnöbetimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğnöbettirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, karınimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı eder bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey vasati 6 ay içinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu yol sıcaklıktan özgür olmadığı karınin belirli bir dakika içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca fazla alev bileğnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri tedariklemek karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu eder iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en sağlıklı şık olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem derç hem nem tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.